Két Derby futam Magyarországon a Kincsem Parkban 2024-ben

Magyar Derby, július 7. – Donau Derby, augusztus 4.

Újabb történelmi évet, sportdiplomáciai sikert és remélhetőleg minél több hazai sportsikert fog hozni a 2024-es hazai lóversenyszezon a Kincsem Parkban.

Idén ünnepeljük a verhetetlen csodakanca, Kincsem születésének 150. évfordulóját. Az idei évet a világhírű versenyló sikereinek felidézése, és a hozzá kapcsolódó események fogják átszőni és emlékezetessé tenni minden magyar ember számára:

Május 3-5.: Tavaszi Lóverseny Fesztivál

Július 5-7.: Derby és Divat Fesztiválű

Augusztus 4.: Donau Derby

Augusztus 20.: Szent István ünnepe

Szeptember 6-8.: Nemzetközi Lóversenyhétvége és Kincsem Díj

December 31.: Ügetőszilveszter

Az idei programok sorában hatalmas újdonság és a Kincsem Park vezetése részéről óriási sportdiplomáciai siker, hogy 2024-ben magyar földön futják a 156 esztendős múlttal rendelkező Osztrák Derbyt, ami a versenynaptárban Donau Derby néven szerepel. A magyar és az osztrák történelem több évszázados kapcsolatát, a két nemzet sportpolitikáját és azon belül is a lóversenysportját erősen meghatározta a nagydíj.

Az 1867-ben létrejövő Osztrák-Magyar Monarchia új időszámítás kezdetét jelzi. Évre rá, 1868-ban hozták létre és futották először a bécsi Freudenauban az Osztrák-Magyar Monarchia Derbyjét. A klasszikus, 2400 méteres futam, amely a hároméves angol telivér mének és kancák versenye, harmadikként jött létre Európában az angol Epsom Derby (1780) és a Francia Derby (1836) után. A Monarchia nemcsak a gazdaságnak, de a magyar lóversenysportnak is elhozta az aranykort. A magyar főurak számára hatalmas rangot és presztízst jelentett az Osztrák Derby (akkori nevén a Preis des Jockey Clubs) megnyerése. 1877-ben Kincsem az Osztrák-Magyar Monarchia Derbyjét is megnyerte, nem kis hírnevet szerezve a magyar nemzetnek. A csodakanca sikere után a magyar klasszis lovak és lovasok szinte csak nyerni mentek a sógorokhoz, így tett többek között Patiance (1905), a háromszoros Király Díj győztes Rascal (1910) és Pázmány (1919). A sokszoros nyerő lovasok között találjuk Esch Győző és Janek Géza nevét.

Az első világháborút lezáró trianoni szerződés nemcsak az országhatárokat, de magyar lóversenysportot is alaposan megnyirbálta, viszont itt volt a történelmi lehetőség az első saját önálló Magyar Derby létrehozására, amelyet 1921-ben az a Vatinus nyert, aki előtte istállótársa, Balbinus mögött második lett az Osztrák Derbyben.

A rendszerváltásig tartott az Osztrák Derbyk elhódításának igazi romantikája. A XX. század legjobb lova, Imperiál 1963-ban előbb megnyerte a nyugat-európai lovak elől az Osztrák Derbyt, majd pár hétre rá győzött a Magyar Derbyben is. Magyarország az utolsó Osztrák Derby nyerőket Andor (1980) és Turbó (1981) személyében adta.

Donau Derby – A szimbolikus elnevezés

A futam elnevezése, a Donau Derby névtöbb, mint szimbolikus. A Duna szimbolizálja a két szomszédos ország elválaszthatatlan történelmi sorsát és a folyó stratégiai jelentőségét, amely meghatározza mindkét állam földrajzi jelentőségét.

A Derby szó a versenyek versenyét jelenti. A DERBY a Föld minden országában jól csengő elnevezés, amit mindenki pontosan ért. A Derby a legfontosabb verseny az angol telivérek számára, minden tenyésztő, tulajdonos, tréner és lovas legalább egyszer meg szeretné nyerni életében. Derbyből minden országban csak egy van, így egyszeri és megismételhetetlen a versenylovak számára. Éppen ezért hatalmas szenzáció, hogy idén két Derby futamot rendezünk. Július 7-én Magyar Derbyt és augusztus 4-én Donau Derbyt.

Ezt a sporttörténi pillanatot mindenkinek látnia kell 2024 nyarán. Lóversenysport: sport, játék, szórakozás az egész családnak.